Tuesday 4 February 2020

Piispa Jari Jolkkonen saarnasi Kainuun Kansanlähetyksen 50-vuotisjuhlassa. Olin paikalla Kajaanin kirkossa. Jari käsitteli uskoa hienolla tavalla. Kristilliseen uskoon kuuluu luottamus, tieto ja kuuliaisuus. Näin piispa Jolkkonen:

Siksi on syytä katsoa tarkemmin, miten useimmissa evankeliumin kertomuksissa usko Kristukseen syntyy. Niissä toistuu usein sama rakenne: 1) ihminen kuulee Jeesuksesta ja tunnistaa hänessä jotakin erityistä ja pyhää, 2) ihmisessä syntyy luottamus Kristukseen eli hän uskaltaa turvautua Nasaretin mestariin ja 3) lopulta elämä ei jatku aivan entiseen tapaan, vaan jokin muuttuu: ihminen tahtoo seurata Kristusta ja elää hänen tahtonsa mukaisesti, siis elää uudessa kuuliaisuudessa.

Usko sisältää siis kolme elementtiä, tietoa, luottamusta ja kuuliaisuutta. Niistä tärkein on luottamus. Ihminen uskoo, kun hän oppi luottamaan Kristukseen, odottamaan häneltä hyvää ja turvautumaan häneen hädässä. Tämän luottamuksen varassa me uskallamme messussakin tunnustaa syntejä ja lähestyä Jumalaa rukouksessa.

Mutta kuinka kukaan voi luottaa sellaiseen, jota ei tunne? Niinpä uskoon sisältyy luottamuksen lisäksi myös tieto. Täytyy tietää jotakin siitä, kuka Kristus on, että uskaltaisi luottaa häneen. Siksi jokaisessa messussa luetaan evankeliumi, joka kertoo Kristuksesta ja  lausutaan uskontunnustus, joka on tiivistelmä siitä, kuka Jumala on ja mitä hyvää hän meille lahjoittaa.

Kolmanneksi usko ei ole vain totena pitämistä – uskon että kuussa on monttuja tai Amerikka on olemassa – vaan siihen kuuluu kuuliaisuus, siis vilpitön pyrkimys seurata Kristusta ja hänen tahtoaan, silloinkin kun kompastumme.

No comments:

Post a Comment