Wednesday 20 January 2021

Uskomaton Eurooppa

Luin juuri 10 vanhan tilaston, jossa kerrottiin, missä maissa usko tai uskonto (riippumatta sen nimestä) vaikuttaa VÄHITEN arjen elämään. Eurooppa oli kärjessä. Kolmen kärki menee lähelle: 1. Viro, 2. Ruotsi ja 3. Tanska. Virossa vain 14 % piti uskontoa tärkeänä jokapäiväisessä elämässään, 86 % ei.

Suomi oli sijalla 9 ("Onko uskonto tärkeää päivittäisessä elämässäsi?" Kyllä 28 %, Ei 70 %, ei osannut sanoa/ei vastannut 2 %). Euroopan maista uskonto on arjessa tärkeintä Maltalla (86 % päivittäisessä elämässä tärkeää, 10 % ei tärkeää) ja Romaniassa (84 tärkeää, 12 ei tärkeää).
Euroopan kohdalla uskonto on kyselyssä yhdistetty varmaan eniten kristilliseen uskoon, mutta myös islamiin. Mielenkiintoista oli, että monissa islamin maissa tuloksena oli, että usko on arjessa kaikille (100 %) tärkeää. Epäilemättä Euroopan muslimit nostavat maanosamme prosentteja.
Ainakin kolmasosa eurooppalaisista eli yli 200 000 000 ihmistä, pitää uskontoa arkeensa kuuluvana. Joku sanoo tuohon, että se on vähän, toinen että se on paljon.
Minulle tämän tilaston edessä tulee tällaisia ajatuksia:
  • Usko/uskonto on monelle tärkeää. Minullekin. Ja Euroopassa parille sadalle miljoonalle lähimmäiselleni.
  • Eurooppa ei ole yhtenäinen. Täällä on 51 valtiota, ja runsaasti erilaisia kulttuureja ja kieliä.
  • Eurooppa on ollut joskus vahvasti kristillinen maanosa (kristinusko ei ole kuitenkaan alunperin eurooppalainen uskonto, vaan se on tuotu tänne), mutta se ei puhuttele suurinta osaa eurooppalaisista. Onko vika sanomassa itsessään vai sen jakelussa?
  • Raamatun mukaan henkilökohtainen usko eli suhde Jeesukseen pelastaa.
  • Eurooppa on lähetyskenttä - ja Suomi siinä mukana - ja me tarvitsemme maanosaamme sopivaa lähetysteologiaa ja lähetysstrategiaa sekä evankelioimisen teologiaa ja hyviä malleja.
  • Kristittyjen tulee miettiä yhdessä, miten oman paikkakunnan asukkaat saadaan kasvokkain Jeesuksen Kristuksen kanssa vastaamaan "Kyllä" Jeesukselle ja uudelle elämälle. (Mission Europe voi olla mukana pohtimassa tätä teidän kanssanne.)
Rukoile Suomen ja Euroopan puolesta. Meillä on lähetyskenttä lähellä. Naapurissamme. En usko, että Jumala on hylännyt maanosamme. Haluan rohkaista meitä ottamaan Euroopan sydämellemme, toimimaan ja rukoilemaan sen puolesta. Ehkä Jumala tekee vielä uutta täällä. Ole muutoksessa mukana teoilla, rakastamalla ja rukoilemalla.

No comments:

Post a Comment